czwartek, 15 maja, 2025
Strona głównaEdukacjaPolacy o alternatywnych źródłach białka: mięso komórkowe - tak, owady - niekoniecznie

Polacy o alternatywnych źródłach białka: mięso komórkowe – tak, owady – niekoniecznie

W obliczu rosnącego zapotrzebowania na białko i wyzwań związanych z tradycyjną hodowlą zwierząt, alternatywy takie jak mięso in vitro i owady stają się coraz bardziej popularne. Badania przeprowadzone wśród Polaków ujawniły, że 54% respondentów jest skłonnych spróbować mięsa komórkowego, podczas gdy tylko 28% byłoby gotowych na spożycie owadów. Główne obawy dotyczące mięsa komórkowego koncentrują się na bezpieczeństwie, co podkreśla potrzebę skutecznej komunikacji ze strony producentów. Pomimo obaw, nowe formy białka mogą w przyszłości stać się powszechnie akceptowane w diecie.

Link do artykułu: LINK

Inne w tej kategorii
- Advertisment -
Google search engine

Najnowsze